Βιογραφικό

elena-papandreou-cv2

Η Έλενα Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου 1966. Σπούδασε κιθάρα με  τον Βαγγέλη Μπουντούνη (με τον οποίο πήρε το δίπλωμά της το 1985 από το Εθνικό Ωδείο με Αριστείο) και με τον Oscar Ghiglia. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου, σπούδασε για ένα χρόνο με τον Gordon Crosskey στο Royal Northern College of Music της Αγγλίας, απ’ όπου πήρε το Diploma in Advanced Studies in Musical Performance το 1986. Έπαιξε επίσης σε σεμινάρια των Alirio Diaz, Julian Bream, Leo Brouwer και Ruggero Chiesa

Έχει κερδίσει το Πρώτο Βραβείο σε τρεις Διεθνείς Διαγωνισμούς, “Μαρία Κάλλας” (Αθήνα), “Gargnano” (Ιταλία),  “Alesssandria” (Ιταλία) και το Δεύτερο  Βραβείο στο Διαγωνισμό του Guitar Foundation of America. Στον ίδιο διαγωνισμό της απονεμήθηκε και το Βραβείο “NAXOS”, που της έδωσε την ευκαιρία να ηχογραφήσει για την ομώνυμη εταιρία δύο CD. Από το 2001 συνεργάζεται με την Σουηδική εταιρία BIS με την οποία ήδη ηχογράφησε τέσσερα CD με έργα Roland Dyens, Nikita Koshkin, Μάνου Χατζιδάκι και Leo Brouwer, ενώ στο ενεργητικό της έχει και άλλους πέντε προσωπικούς δίσκους. To 1992 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο “Σπύρου Μοτσενίγου”, μια ξεχωριστή διάκριση που απονέμεται σε έναν σημαντικό μουσικό ερμηνευτή κάθε δύο χρόνια.

Η Έλενα Παπανδρέου έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βενεζουέλα, το Πουέρτο Ρίκο, την Βραζιλία, το Μεξικό, την Κολομβία, την Κίνα, την Ταϊβάν,την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Rising Stars” του “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιθουσών Συναυλιών”, έδωσε ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης, Vienna Musikverein, Koelner Philharmonie, Birmingham Symphony Hall και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης έχει παίξει στην αίθουσα Tchaikovsky της Μόσχας και στο Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου. Παίζει συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1998 έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς μουσικούς, μεταξύ των οποίων τους κιθαριστές Oscar Ghiglia, Alirio Diaz, Roland Dyens, Nikita Koshkin, Βαγγέλη Μπουντούνη, τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και τον βιολοντσελίστα Leonid Gorokhov. Έχει παίξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Πάτρας, την Ορχήστρα της Alessandria στην Ιταλία, την Ορχήστρα Δωματίου της Κωνσταντινούπολης, τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σιγκαπούρης, την ορχήστρα ESMDM του Monterrey στο Μεξικό και με μαέστρους όπως ο Daniele Gatti, ο Lan Shui, ο Paul Chiang, ο Cristian Mandeal, ο Μίλτος Λογιάδης, ο Βασίλης Χριστόπουλος κ.ά. Ρεσιτάλ της έχουν ηχογραφηθεί από την Ελληνική Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο, το Radio France, την Deutsche Welle και την Τουρκική Τηλεόραση.

Η Έλενα Παπανδρέου είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Από το 2007 διδάσκει κάθε χρόνο μαζί με τον Oscar Ghiglia στα καλοκαιρινά σεμινάρια “Incontri Chitarristici di Gargnano” της Ιταλίας.

Έργα τους της έχουν αφιερώσει ο Leo Brouwer, ο Roland Dyens, ο Nikita Koshkin (μεταξύ άλλων, ένα κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα), ο Νίκος Μαμαγκάκης (μεταξύ άλλων, ένα κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα), ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Βαγγέλης Μπουντούνης κ.ά.

Για τις ερμηνείες της έχει αποσπάσει επαινετικά σχόλια από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής και ενθουσιώδεις κριτικές στον Τύπο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Leo Brouwer είπε γι’ αυτήν: "Αν θέλετε ν’ ακούσετε μουσική ερμηνεία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, με ποιητική τελειότητα, τότε πρέπει ν’ ακούσετε την Έλενα Παπανδρέου" και το 2020 της αφιέρωσε το έργο του “Preludio de la Nostalgia”. Η Washington Post τη χαρακτήρισε "ποιήτρια της κιθάρας" και η εφημερίδα Τα Νέα έγραψε γι’ αυτήν: "Τώρα βλέπουμε την Έλενα Παπανδρέου ανάμεσα στους πολύ μεγάλους ερμηνευτές. H κριτική σιωπά … όταν αρχίζει η Mουσική."