Σύντομο Βιογραφικό

elena-papandreou-cv

Η Έλενα Παπανδρέου, ‘μια ποιήτρια της κιθάρας’ σύμφωνα με την Washington Post, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη και με τον Oscar Ghiglia. Επίσης σπούδασε με τον Gordon Crosskey στο RNCM της Αγγλίας με υποτροφία του Βρεττανικού Συμβουλίου και έπαιξε σε σεμινάρια των Alirio Diaz, Julian Bream, Leo Brouwer και Ruggero Chiesa.

Κέρδισε το Πρώτο Βραβείο σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς, ‘Μαρία Κάλλας’ (Αθήνα 1984), ‘Gargnano’ (Ιταλία 1985), ‘Alessandria’ (Ιταλία 1985) και το Δεύτερο Βραβείο καθώς και το Βραβείο ‘NAXOS’ στον διαγωνισμό ‘Guitar Foundation of America’ (ΗΠΑ 1995). Έχει ηχογραφήσει έντεκα προσωπικά CD (BIS, NAXOS, SONY Greece κλπ). Το 1992 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο ‘Σπύρου Μοτσενίγου’.

Έχει εμφανιστεί σε περίπου 40 χώρες στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική και Ασία. Στα πλαίσια του προγράμματος Rising Stars έδωσε ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου (Vienna Musikverein, Koelner Philharmonie, Birmingham Symphony Hall, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, το Tchaikovsky Concert Hall της Μόσχας και το Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου.

Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς μουσικούς, όπως οι κιθαριστές Oscar Ghiglia, Alirio Diaz, Roland Dyens, Nikita Koshkin, Βαγγέλης Μπουντούνης, ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και ο βιολοντσελίστας Leonid Gorokhov. Έχει παίξει ως σολίστ με τις εξής ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα της Πάτρας, Ορχήστρα της Alessandria στην Ιταλία, Ορχήστρα Δωματίου της Κωνσταντινούπολης, Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, ορχήστρα ESMDM του Monterrey στο Μεξικό και με μαέστρους όπως ο Daniele Gatti, ο Lan Shui, ο Paul Chiang, ο Cristian Mandeal, ο Μίλτος Λογιάδης, ο Βασίλης Χριστόπουλος κ.ά.

Έργα τους της έχουν αφιερώσει ο Leo Brouwer, ο Roland Dyens, ο Nikita Koshkin, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Βαγγέλης Μπουντούνης.

Η Έλενα Παπανδρέου είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.