Αφιερώσεις-Πρεμιέρες

ΕΡΓΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ / ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ


ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

1. Κοντσέρτο για Κιθάρα και Ορχήστρα του Νίκου Μαμαγκάκη με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, αφιερωμένο στην Έλενα Παπανδρέου, παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στην Αθήνα τον Μάιο του 1998.

2. Σονάτα για κιθάρα του Nikita Koshkin, αφιερωμένη στην Έλενα Παπανδρέου, παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στη Νορβηγία το 1998 (BIS-CD-1236).

3. Κυπάρισσος του Nikita Koshkin, αφιερωμένο στην Έλενα Παπανδρέου, παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το 1998 στο Weill Hall του Carnegie Hall (BIS-CD-1236).

4. Concerto Metis για Κιθάρα και Ορχήστρα Εγχόρδων του Roland Dyens με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2000.

5. Concertomaggio για Δύο Κιθάρες και Ορχήστρα Εγχόρδων του Roland Dyens με τον Roland Dyens, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2001.

6. Μελωδία για κιθάρα του Γιώργου Κουμεντάκη, αφιερωμένο στην Έλενα Παπανδρέου, παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Weill Hall του Carnegie Hall το 2002.

7. Megaron Concerto για Κιθάρα και Ορχήστρα Εγχόρδων του Nikita Koshkin με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τον μαέστρο Αλέξανδρο Μυράτ, αφιερωμένο στην Έλενα Παπανδρέου, παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2006 (BIS-CD-1846 με την Singapore Symphony Orchestra και τον μαέστρο Lan Shui).

8. Το Ισοκράτημα ενός Τρελού Γέρου για κιθάρα και μπαγιάν του Γιώργου Κουμεντάκη, με τον Κωνσταντίνο Ράπτη, παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2011.

9. L’ Istesso Tempo του Nikita Koshkin για βιολοντσέλο και κιθάρα, αφιερωμένο στην Έλενα Παπανδρέου, πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση με τον Leonid Gorokhov στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2016 (BIS-CD-1846 με τον Άγγελο Λιακάκη, τσέλο).

10. Preludio de la Nostalgia του Leo Brouwer, αφιερωμένο στην Έλενα Παπανδρέου, παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στην Sala Vanni στη Φλωρεντία στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.


ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Νίκου Μαμαγκάκη Χροές (NAXOS 8.554001)

Βαγγέλη Μπουντούνη Το Τσιφτετέλι της Ελενας (NAXOS 8.554001)

Roland Dyens Triaela (BIS-CD-1366)

Roland Dyens Lettre Encore (BIS-CD-1366)

Roland Dyens Saint-Germain en Laye